Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ελπιδοφόρα τελικά η επένδυση στα φωτοβολταϊκα;

Ελπιδοφόρα τελικά η επένδυση στα φωτοβολταϊκα;

Σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει η λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη" στην Ελλάδα, η οποία ως επί το πλείστον έχει συνδεθεί  με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η υψηλή τιμή  στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ, η ευκολία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, οι απλοποιημένες πλέον διαδικασίες αδειοδότησης και η σύντομη δυνατότητα απόσβεσης καθιστούν την επένδυση στα φωτοβολταϊκά συμφέρουσα. 
Παρά ταύτα το επενδυτικό κοινό που στοχεύει στα φωτοβολταϊκά έχει ξεπεράσει το "πλαφόν" - σε επίπεδο αιτήσεων τουλάχιστον - που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα εγκατεστημένα 2.200 MW μέχρι το 2020, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πιθανόν θα πρέπει να απορριφθούν κάποιες αιτήσεις αφήνοντας στον αέρα ενδιαφερόμενους. Στους στόχους του Υπουργείου για εγκατεστημένα 2.200 MW δεν συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για την οποία το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο μέχρι στιγμής.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Θα πρέπει να συνάδει ο χώρος με τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος (KW) του καταναλωτή και φυσικά με το χρηματικό ποσό που μπορεί να διαθέσει ο ενδιαφερόμενος. Για οικιακό ρεύμα, για μια στέγη π.χ. απαιτούνται τουλάχιστον 7 τ.μ. για κάθε KW. Στα έξοδα θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν εκτός από το συνολικό κόστος εγκατάστασης το κόστος συντήρησης το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (περιλαμβάνει τον έλεγχο του πίνακα εγκατάστασης & τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών ετησίως, καθώς και την αλλαγή μετατροπέων ανά δεκαετία περίπου ή όταν κρίνει ο συντηρητής) και το κόστος ασφάλισης ετησίως.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση σε δώματα, στέγες, στέγαστρα ακόμα και σε ταράτσες πολυκατοικιών (με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών) είναι μία συμφέρουσα λύση αφού μπορεί κάποιος να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει και ακόμα να πουλήσει το περισσευμά του στη ΔΕΗ, ενισχύοντας το εισόδημά του, αρκεί να έχει στο όνομά του μετρητή της ΔΕΗ και να χρησιμοποιεί ήδη και κάποια άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, όπως ο πολύ κοινός και γνωστός μας ηλιακός θερμοσίφωνας. Να σημειώσουμε τέλος ότι ο επενδυτής δεν έχει κάποια φορολογική επιβάρυνση από αυτή την ενέργεια και τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ είναι αφορολόγητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου